„Ukoliko popiješ ovaj napitak, moći ćeš ceo dan da hodaš bez hrane“ – rekli su drevni Asteci, a danas ne postoji osoba na svetu koja se ne bi složila s njima!

Čokolada, kao i kakao, potiče iz Meksika, a hrana napravljena od ovih namirnica je deo njihove duge tradicije i kulture. Dan bez čokolade u ovoj zemlji ne može da se zamisli, a ni mi nismo daleko od toga! Ko bi mogao da odoli fantastičnom ukusu crne ili bele čokolade!? Ne bismo se bunili ni kada bi padala sa neba. Možda zvuči nemoguće, ali u švajcarskom gradu Olten su nedavno fine čestice čokoladnog praha prekrile grad. Zbog kvara na ventilacionom sistemu Fabrike čokolade Lindt (https://www.chocolate.lindt.com/), stanovnici ovog grada imali su priliku da vide fenomen koji mnogi možda priželjkuju  – da čokolada padne s neba!

Bilo kako bilo, iz Vitalove radionice padaju sjajni čokoladni recepti koje možete napraviti brzo i jednostavno i oduševiti vaše ukućane. Danas vam predstavljamo Vitalovu Ferrero Rocher tortu, neodoljivo slatku da ostavlja bez reči.

SASTOJCI

Biskvit:

150g oštrog brašna

140g glatkog brašna

1.5 kašičica praška za pecivo

1.5 kašičica sode bikarbone

200ml mleka

100ml Vital ulja

350g smeđeg šećera

80g kakao praha

2 jaja

100ml kipuće vode

2 kašičice vanila arome

Za kremasti fil:

500g Nutelle

500g Mascarponea

250g pečenih lešnika

 

Za dekoraciju:

Malo meda

Par oraha

Način pripreme:

U posudu stavite suve sastojke (oštro brašno, glatko brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, smeši šećer i kakao) i sve zajedno izmeštajte.

U drugu posudu stavite jaja, mleko, ulje, vanila aromu i lagano izmešajte i postepeno dodajte suve sastojke dok miksate. Na kraju dodajte vrelu vodu, koju treba kratko da promešate, tek toliko da se sjedini sa ostalim sastojcima.

Pripremljenu smesu uspite u okrugli kalup prečnika 26cm. Stavite papir za pečenje (višak papira odrežite).

Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 min. Kada se biskvit ispeče, ostavite da se potpuno ohladi, da ne bi pukao, a nožem odvojite stranice i odlepite papir za pečenje.

Biskvit prerežite na 3 jednaka dela.

 

Pripremite kremu:

Lešnike raširite po tepsiji i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (pazite da ne zagore).

Kada se ohlade, trljanjem lešnika dlanom o dlan odvojićete kožicu.

Nakon toga, iseckajte ih na sitne komade.

Mascarpone sobne temperature pomešajte sa Nutellom i dodajte joj iseckane lešnike.

 

Redajte redom:

Biskvit – krema, biskvit – krema, biskvit – krema.

Dekorišite po želji i uživajte u fantastičnom ukusu!

A da li ste znali ove zanimljive činjenice:

  • prva čokolada proizvedena je u Engleskoj 1842. godine
  • čokolada je konzumirana kao napitak kroz 90% svoje istorije
  • čokolada se topi na temperaturi od oko 34 stepena, što je malo ispod temperature tela. Upravo zato se čokolada topi čim je stavite na jezik
  • tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, poboljšava pamćenje i koncentraciju, a kako sadrži serotonin, čini jak antidepresiv
  • u čokoladnoj industriji u svetu zaposleno je čak do 50 miliona ljudi

Još malo čokoladne inspiracije, za ljubav na prvi pogled:

Ostavite odgovor