„Ukoliko popiješ ovaj napitak, moći ćeš ceo dan da hodaš bez hrane“ – rekli su drevni Asteci, a danas ne postoji osoba na svetu koja se ne bi složila s njima!
Čokolada, kao i kakao, potiče iz Meksika, a hrana napravljena od ovih namirnica je deo njihove duge tradicije i kulture. Dan bez čokolade u ovoj zemlji ne može da se zamisli, a ni mi nismo daleko od toga! Ko bi mogao da odoli fantastičnom ukusu crne ili bele čokolade!? Ne bismo se bunili ni kada bi padala sa neba. Možda zvuči nemoguće, ali u švajcarskom gradu Olten su nedavno fine čestice čokoladnog praha prekrile grad. Zbog kvara na ventilacionom sistemu Fabrike čokolade Lindt (https://www.chocolate.lindt.com/), stanovnici ovog grada imali su priliku da vide fenomen koji mnogi možda priželjkuju – da čokolada padne s neba!
Bilo kako bilo, iz Vitalove radionice padaju sjajni čokoladni recepti koje možete napraviti brzo i jednostavno i oduševiti vaše ukućane. Danas vam predstavljamo Vitalovu Ferrero Rocher tortu, neodoljivo slatku da ostavlja bez reči.

SASTOJCI
Biskvit:
150g oštrog brašna
140g glatkog brašna
1.5 kašičica praška za pecivo
1.5 kašičica sode bikarbone
200ml mleka
100ml Vital ulja
350g smeđeg šećera
80g kakao praha
2 jaja
100ml kipuće vode
2 kašičice vanila arome
Za kremasti fil:
500g Nutelle
500g Mascarponea
250g pečenih lešnika
Za dekoraciju:
Malo meda
Par oraha
Način pripreme:
U posudu stavite suve sastojke (oštro brašno, glatko brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, smeši šećer i kakao) i sve zajedno izmeštajte.
U drugu posudu stavite jaja, mleko, ulje, vanila aromu i lagano izmešajte i postepeno dodajte suve sastojke dok miksate. Na kraju dodajte vrelu vodu, koju treba kratko da promešate, tek toliko da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Pripremljenu smesu uspite u okrugli kalup prečnika 26cm. Stavite papir za pečenje (višak papira odrežite).
Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 min. Kada se biskvit ispeče, ostavite da se potpuno ohladi, da ne bi pukao, a nožem odvojite stranice i odlepite papir za pečenje.
Biskvit prerežite na 3 jednaka dela.
Pripremite kremu:
Lešnike raširite po tepsiji i pecite na 200 stepeni dok ne porumene (pazite da ne zagore).
Kada se ohlade, trljanjem lešnika dlanom o dlan odvojićete kožicu.
Nakon toga, iseckajte ih na sitne komade.
Mascarpone sobne temperature pomešajte sa Nutellom i dodajte joj iseckane lešnike.
Redajte redom:
Biskvit – krema, biskvit – krema, biskvit – krema.
Dekorišite po želji i uživajte u fantastičnom ukusu!
A da li ste znali ove zanimljive činjenice:
- prva čokolada proizvedena je u Engleskoj 1842. godine
- čokolada je konzumirana kao napitak kroz 90% svoje istorije
- čokolada se topi na temperaturi od oko 34 stepena, što je malo ispod temperature tela. Upravo zato se čokolada topi čim je stavite na jezik
- tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, poboljšava pamćenje i koncentraciju, a kako sadrži serotonin, čini jak antidepresiv
- u čokoladnoj industriji u svetu zaposleno je čak do 50 miliona ljudi
Još malo čokoladne inspiracije, za ljubav na prvi pogled:


