Da li vas krofne podsećaju na detinjstvo? Puna činija krofni posutih prah šećerom, u bakinoj kuhinji. Prazne, punjene čokoladom ili premazane domaćim džemom, svi se sećamo kako smo kao mali uranjali u njihovo vazdušasto testo stvarajući pri tom najdragocenije uspomene. I dalje su među omiljenim poslasticama, iako su se vremenom promenile: prestale da budu jednostavan starinski recept i obogatile se raznim novim prelivima, voćnim kombinacijama, čokoladnim mrvicama…

A da li ste se ikada zapitali kako su nastale krofne?

Krofne potiču još iz Starog Rima i antičke Grčke, ali najpribližniji oblik savremene krofne potiče iz Holandije. Holanđani su pravili tzv. „uljane kolače“ i upravo su ih oni prvi put predstavili Americi. Sve ostalo je istorija!

Uljani kolači pravili su se od brašna, kvasca, jaja, putera, začina i svežeg voća. Ovakav specijalitet na kraju se posipao usitnjenim šećerom. Holanđani su ih pravili za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, što govori da je ovaj kolač u to vreme imao važnu ulogu na njihovim trpezama.

Samo ime krofne nastalo je od reči „dough“ (testo) i „nut“ (orah). Prvobitne krofne su upravo i izgledale kao orah. Pune, bez rupe u sredini. Ali kako je onda nastala rupa u sredini koja je zaštitni znak svih poznatih krofni u svetu? Moreplovac Hanson Gregory, kada je imao svega 16 godina, dok je plovio morem voleo je da jede krofne. Dorađivao je recept, ali uvek mu je smetalo što se krofna okolo dobro zapeče, a u sredini testo ostane nedopečeno. Kako bi rešio taj problem, jednostavno je probušio rupu u sredini. Legenda kaže da je Hanson izmislio rupu u krofni kako bi mogao da jede dok plovi – tako što će krofnu zakačiti na kormilo.

Skoro smo imali priliku da upravo krofne izaberemo kao recept meseca. A kako se prave te savršene krofne koje su nam zamirisale preko ekrana, saznajte ovde:

Sastojci:

375g brašna

1/2 svežeg kvasca

1 jaje

50ml ulja

225ml mleka

malo soli i šećera (u testo obavezno dodajte 1 sk rakije, sirćeta ili belog vina da krofne ne bi upijale puno ulja)

Zamesite testo da bude što mekše. Kada testo naraste istresite ga na radnu površinu, pospite ga brašnom i razvucite na 1cm debljine.

Vadite krugove modlom ili čašom veličine koja vama odgovara. Ostavite ih pokrivene krpom da tako isečene narastu još malo.

Zagrejte ulje ili mast i spuštajte ih onom stranom koja je bila gore dok su odmarale isečene. Pržite ih dok ne porumene. Uživajte!

Ostavite odgovor