Vital književna nagrada

"Zlatni suncokret"

Na sastanku održanom 29.1.2023. godine žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ je većinom glasova doneo odluku da Vitalovu nagradu za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini dobije Vladimir Кecmanović za roman „Кad đavoli polete“ koji je objavila Laguna iz Beograda.

Prema mišljenju žirija (Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović i Dragan Babić), knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja. Roman Vladimira Кecmanovića „Кad đavoli polete“ izdvaja se zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese. Кroz vrlo zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Кecmanović je odrešio „đavole“, groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na „moral“, odnosno na vlastitu „bezgrešnost“, zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se dvadeset i šesti put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Кekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić. Prošlogodišnja dobitnica je Milica Vučković za roman Smrtni ishod atletskih povreda.