TART SA VIŠNJAMA I MAKOM
Za testo:
370 g brašna
120 g maka
8 kašika smeđeg (ili kokosovog) šećera
1 vanilin šećer
malo vode
200 g Vital margarina
Sjedinite suve sastojke, dodajte malo vode (oko četvrt čaše) i margarin sobne temperature isečen u kockice. Zamesite čvrsto testo, oblikujte ga u loptu i ostavite minimum sat vremena u frižideru. Za to vreme skuvati fil. Kada testo odstoji razvući ga i staviti u kalup za tart (prečnika 26 cm). Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko sat vremena, zavisno od pećnice.
Za fil:
300 g očišćenih višanja
200 ml vode
2-3 kašike smeđeg (ili kokosovog šećera)
dve kašike čia semenki
pet kašika vode
2 kašike gustina
pola grančice ruzmarina
pakovanje posnog krem sira (200 grama)
Čia seme potopiti u pet kašika vode i ostaviti da odstoji dok se ne zgusne (oko pola sata). U šerpicu staviti višnje, vodu, šećer i ruzmarin i kuvati dok ne počne da peni. Skinuti penu, ostaviti na blagoj vatri da se zgušnjava, a sa strane umutiti dve kašike gustina sa malo vode dok se ne stvori glatka masa. Izmaći višnje, izvaditi ruzmarin i uliti gustin. Izmešati i vratiti na ringlu na najmanju jačinu dok se ne stvori gust fil. Dodati čia semenke. Ako je potrebno dodati još malo razmućenog gustina. Fil ohladiti, pa u njega dodati izlupani krem sir. Za to vreme se ispekla i kora, pa fil možete odmah izliti u koru i ostaviti u frižideru 2-3 sata ili preko noći.
Prijatno!