TART SA VIŠNJAMA I MAKOM

Za testo:

370 g brašna

120 g maka

8 kašika smeđeg (ili kokosovog) šećera

1 vanilin šećer

malo vode

200 g Vital margarina

Sjedinite suve sastojke, dodajte malo vode (oko četvrt čaše) i margarin sobne temperature isečen u kockice. Zamesite čvrsto testo, oblikujte ga u loptu i ostavite minimum sat vremena u frižideru. Za to vreme skuvati fil. Kada testo odstoji razvući ga i staviti u kalup za tart (prečnika 26 cm). Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko sat vremena, zavisno od pećnice.

Za fil:

300 g očišćenih višanja

200 ml vode

2-3 kašike smeđeg (ili kokosovog šećera)

dve kašike čia semenki

pet kašika vode

2 kašike gustina

pola grančice ruzmarina

pakovanje posnog krem sira (200 grama)

Čia seme potopiti u pet kašika vode i ostaviti da odstoji dok se ne zgusne (oko pola sata). U šerpicu staviti višnje, vodu, šećer i ruzmarin i kuvati dok ne počne da peni. Skinuti penu, ostaviti na blagoj vatri da se zgušnjava, a sa strane umutiti dve kašike gustina sa malo vode dok se ne stvori glatka masa. Izmaći višnje, izvaditi ruzmarin i uliti gustin. Izmešati i vratiti na ringlu na najmanju jačinu dok se ne stvori gust fil. Dodati čia semenke. Ako je potrebno dodati još malo razmućenog gustina. Fil ohladiti, pa u njega dodati izlupani krem sir. Za to vreme se ispekla i kora, pa fil možete odmah izliti u koru i ostaviti u frižideru 2-3 sata ili preko noći.

Prijatno!

Ostavite odgovor