Saveti za kuvanje

  • Ako supa ili neko drugo tečno jelo ima previše masnoća, to može da se reši kockom leda. Stavite je u supu i masnoća će se “okupiti” oko nje pa ćete je lakše izvaditi.
  • Prilikom barenja ribe sipajte malo mleka. Na ovaj način će meso postati belje, a nestaće i neprijatan miris koji se širi pri barenju ribe.
  • Ribu ćete lakše očistiti ako je namažete solju, kao i kada je prvo spustite pola minuta u kipuću vodu. Krljušt će se posle toga skidati bez problema. Riba može da ostane sveža još dan-dva ukoliko je uvaljate u krupnu so i uvijete u suvu krpu pa stavite u frižider.
  • Belance može lako da se odvoji od žumanca tako što ćete razbiti jaje iznad levka za tečnost. Belance će lako proći, dok će žumance ostati.  Za brzo i lako lupanje snega u belance dodajte nekoliko kapi limuna.
  • Pre nego što počnete da lupate šnicle, tučak prethodno nakvasite vodom.
  • Šnicla će biti mekana ako je pre pečenja šest do deset sati držite u ovoj marinadi: jedna kašika ulja, jedno jaje i malo soli i bibera dobro ulupati i u tome držati šnicle nekoliko sati.
  • Da bi se izbegao neprijatan miris prilikom kuvanja kupusa, prekrijte šerpu u kojoj se kuva kupus čistom krpom natopljenom sirćetom.
  • Karfiol pri kuvanju neće širiti neprijatan miris ako stavite u vodu lovorov list. Da bi ostao beo u vodi u kojoj ga kuvate dodajte malo mleka i sok od limuna.
  • Crni luk ćete najlakše da očistite ako ga potopite u toplu vodu. Koristite vlažan nož i mokru dasku za sečenje jer u tako neće iritirati oči.
  • Ako vam se dogodi da presolite jelo, možete da se poslužite sledećim trikovima. Dodajte na vrh noža sodu bikarbonu. U presoljenu čorbu dodajte 4 oljuštena i isečena krompira. Za preslano pečenje pokvasite čistu kuhinjsku krpu, ocedite je, stavite na nju malo soli i nekoliko puta uvite preko mesa. Posle pola sata na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
  • Da se pečenje ne bi osušilo, ostavite tanjir sa pečenjem iznad lonca sa kipućom vodom ili u toplu rernu u kojoj je meso stavite lonac sa toplom vodom.
  • U testo za palačinke koje se lepi za tiganj i nije rastresito možete da dodate čašu piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna. Tako će palačinke biti rastresitije i neće se lepiti.
  • Prasak za pecivo zamenite sa  sodom bikarbonom, a ako u tom trenutku nemate ni sodu bikarbonu pri ruci onda dodajte četiri kašike ruma ili konjaka.
  • Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.
  • Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
Sidebar